TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00021












            

 

TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00021

Ökoturizmus feltételeinek megteremtése a Somlón”
 
 
Tisztelt Olvasó!
 
Köszönjük, hogy meglátogatta aloldalunkat, melyen a Somlóvásárhely Község Önkormányzata által az „Ökoturizmus feltételeinek megteremtése a Somlón” címmel megvalósuló projektünkről olvashatnak folyamatosan frissülő információkat.
Komplex projektünk célja, hogy a megvalósuló infrastrukturális fejlesztések révén a Somló hegy vonzereje növekedjen, és újból a hazai ökoturizmus fontos célpontja lehessen. Ennek érdekében a következő évek során folyamatosan több beruházás zajlik majd, mely ezen célokat alapozza meg.
Honlapunkon megismerhetik a megvalósulás alatt álló projekt elemeit, helyszíneit, előrehaladását. Köszönettel vesszük, ha észrevételeikkel hozzájárulnak projektünk sikeréhez!
 
2017. július
 
Marton Zsolt
polgármester
Somlóvásárhely Község Önkormányzata
 
A projekt bemutatása
A projekt azonosítószáma:                          TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00021
Kedvezményezett:                                       Somlóvásárhely Község Önkormányzata
                                                                     8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1.
A projekt címe:                                           “Az ökoturizmus feltételeinek megteremtése a Somlón”
Az elnyert támogatás:                                 299.000.000 Ft
Többlet támogatással növelt összeg          339 291 078 Ft
Támogatás intenzitása:                              100 %
A projekt megvalósításának időszaka:      2017.06.15. - 2023.10.*
                                                                  (módosítás folyamatban)
Közreműködő Szervezet:                       Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatósága
A projekt, egy több helyszínt magába foglaló, hiányzó infrastruktúrákat pótló ökoturisztikai beruházás, melynek célja a Somló-hegy turisztikai fellendítése, melyet az alapinfrastruktúrák megteremtésével (vizesblokk építése, vízvételi lehetőség biztosítása több helyszínen, illetve multifunkcionális terek létrehozása) és a közös összefogáson alapuló marketingtevékenységgel kívánunk elérni.
 
A projekt főbb elemei:
  • A Somló-hegy lábánál kialakításra kerül egy fogadóközpont és egy kültéri foglalkoztató. A projektelem célja, egy olyan indítóhely kialakítása, amely információt és szolgáltatást (vizesblokk, kerékpár/szánkó kölcsönzés) nyújt az ide látogatók számára, ugyanakkor rendezvények lebonyolítására is alkalmas.
  • Az épületben kap helyet az oktató funkció, melyben helyi, térségi szakemberek bevonásával rendszeres, illetve alkalmi kézműves, illetve egyéb programok lebonyolítása válik lehetővé, a Somló térségére jellemző foglalkozások, mesterségek bemutatása által
  • A Kilátó felé haladva az útba eső rossz műszaki állapotban lévő Taposó kút felújításra kerül, illetve környezete rendezésre kerül; tekintettel arra, hogy az építmény műemlék, így a környezet rendezése csak az örökségvédelmi engedélyben foglaltak szerint lehetséges.
  • A projekt utolsó állomásaként a Szent Margit Kápolna melletti terület kerül rendezésre, illetve a táj architektúrájához illeszkedő, jelenleg hiányzó vizesblokk épület kerül megépítésre.
  • Mindegyik projektelem tekintetében nem csak a fenntarthatóságra, hanem a család- és gyermekbarát fejlesztések megvalósítására is törekszünk, továbbá a tervezés során hangsúlyt fektetünk az akadálymentesítés megközelíthetőségre is.
Ezért több helyszínen játszóeszközök, pihenőpadok kerülnek kihelyezésre
 
A projekt céljai:
  • Térségi szintű, turisztikai termékcsomagok és kisléptékű tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítása;
  • Helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített és természeti örökség turisztikai hasznosítása;
  • A turisták helyben, illetve térségben történő tartózkodási idejének meghosszabbítását célzó beruházások megvalósítása;
  • Az ökoturizmus feltételeinek javítása, hiányzó infrastruktúrák pótlása;
  • Komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatások létrehozása;
  • Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása;
  • Időjárás független, illetve célcsoport specifikus kínálati elemek létrehozása, fejlesztése.
 
1. Fogadóközpont és kültéri foglalkoztató
A Somló hegy lábánál kialakításra kerül egy fogadóközpont és egy kültéri foglalkoztató. Ezen projektelem ad helyet az ajándékboltnak, vendéglátóegységnek és kerékpárkölcsönzőnek is. A projektelem célja, egy olyan indítóhely kialakítása, amely információt és szolgáltatást (vizesblokk, kerékpár/később szánkó kölcsönzés) nyújt az ide látogatók számára, ugyanakkor rendezvények lebonyolítására is alkalmas.
A „Somló Kapuja” fogadóközpontban a környék turisztikai látványosságait bemutató tablók, táblák, térképek, prospektusok, interaktív, multimédiás, gyermekek által is kezelhető információs pult, valamint játszósarok kap majd helyet. A Fogadóközpont mellé tervezett Kültéri Foglalkoztató a turisták részére szervezett programok, rendezvények, közösségi foglalkozások szabadtéri helyszíne lesz.
(A pályázat 2016-os benyújtása óta a jelentős költségnövekedés miatt, a Támogató jóváhagyásával került módosításra a helyszín, projekt tartalom.)
2. Taposókút
A projekt következő állomásaként a meglévő, ám rossz állapotban lévő Taposó kút kerül felújításra, ezáltal újra látogathatóvá, megtekinthetővé válik a Somló egy régi nevezetessége. A kút környezete rendezésre kerül. Az eredetileg tervezett megvilágítás és vízautomata örökségvédelmi szempontból nem kerülhet kialakításra.

A projektelem célja:

  • A Taposó kút rendbe tétele, környezetének rendezésre;
  • A meglévő épített környezet megóvása, látogathatóvá tétele;
  • Egy meglévő látványosság felújítása, értékének megőrzése.
3. Szent Margit Kápolna melletti terület
A projekt utolsó állomásaként, - a Kilátóhoz vezető út előtti utolsó pihenőpont, - a Szent Margit Kápolna melletti terület kerül rendezésre, fejlesztésre, így tereprendezés, vízvételi lehetőség és a táj architektúrájához illeszkedő, jelenleg hiányzó vizesblokk kerülhet megépítésre. 
A fentiek alapján a projektelem célja:
  • A térség meglévő kulturális adottságainak fejlesztése
  • Turistafogadás feltételeinek javítása, vizesblokk kialakítása,
  • a színvonalas turistafogadáshoz szükséges szolgáltatási háttér kialakítása.
  • Értékeink, környezetünk megőrzése

 
Tematikus játszótér
A projektelem célja, egy olyan helyszín létrehozása, ahol a gyerekek és a szülők is megtalálják a kikapcsolódási lehetőséget. E célból egy több korosztály számára használható tematikus játszótér kialakítása is tervezett. Ennek elhelyezésére a Somló Kapujánál kerül sor.
 
A Somló-hegy bemutatása
A Somló hegy Veszprém megye nyugati részén, a Marcal-medence szélén, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál található vulkáni tanúhegy. Különleges alakja, történelmi múltja miatt fontos turisztikai célpont, melyhez az is hozzájárul, hogy Magyarország legkisebb borvidéke: 6-700 hektár szőlő terem rajta, de folyamatos a fejlesztése. A somlói bor hírneve egykor a tokaji boréval vetekedett, különleges, a vulkáni talajból eredő „tüzes”, savakban gazdag aromáig miatt. Az elmúlt évtizedek során a nemzetközi ismertsége szinte teljesen megszűnt, ezt az utóbbi években a nagy pincészetek tevékenysége kezdi visszahozni.
Magyarországon belül viszont jól ismert, a legelterjedtebb fajtái a juhfark, olaszrizling, hárslevelű, és a tramini. A Somló híres bora a „nászéjszakák bora”. A monda szerint, ha az ifjú pár a nászéjszakán ezt a bort issza, úgy nagy eséllyel fiúgyermekük születik.
A hegy – mely nevét arról kapta, hogy egykor som bokor alkotta erdő borította – 1992 óta tájvédelmi körzet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében van.
A hegy megközelíthetősége jó, a 8-as számú főút közvetlen közelében helyezkedik el, Budapesttől 2 órányi autóút során elérhető, de jó megközelíthetősége van nyugat (Ausztria), és észak (Pápa, Győr) felől is, továbbá a Balatontól is 1 órán belül elérhető.
A Somló múltja (egyrészt a természeti múlt, a vulkánosság, másrészt a történelmi múlt, mely a római korig vezethető vissza) méltán alapozza meg, hogy Veszprém megye, és a Közép-Dunántúl fontos turisztikai attrakciója legyen. Az elmúlt évtizedek azonban sajnos nem segítették fejlődését, így az alapvető infrastruktúra és a szervezett marketing hiánya miatt a térség a lehetséges szerepénél jelentősen kisebbet tölt be.
Az elmúlt években a Somlói borászatok fejlődésével számos olyan lehetőség nyílt meg, melyek turisztikai szempontból kiaknázható. Veszprém Megye kiemelt célja, hogy a megye egyedülállóan gazdag és sokrétű természeti adottságait a megye fejlődésének szolgálatába állítsa a fenntarthatóság szempontjának szem előtt tartásával. A Somló egyben természeti és kulturális érték, mely idegenforgalmi szempontból jól hasznosítható, ha ismertsége nő és ehhez megfelelő szolgáltatás, infrastruktúra is társul.
 
Hírek. Aktualitások
 
2017. augusztus
Megkezdődött a projekt megvalósítási időszaka, melynek keretében elindítottuk a nyilvánossági feladatokat (tájékoztató táblák készítése, projektet bemutató honlap készítése, tervezési feladatok előkészítő dokumentációjának összeállítása)
2017. szeptember
Ajánlatkéréseket küldtünk ki a témában járatos, szakemberek által kiválasztott tervezőirodáknak. Célunk, hogy a Somlóhoz látványban, anyaghasználatban illeszkedő, a projekt céljait támogató tervek készüljenek.
 
2017. október
A kivitelezéshez és a közbeszerzésekhez szükséges tervek elkészítésére a meghívott 8 cég, a beérkezett 4 ajánlati dokumentáció alapján kiválasztottuk a vállalkozót.
2017. november -december
Megkezdődött a tervezés, a kiválasztott tervezőiroda, a keszthelyi székhelyű FORMA Zrt. szakemberei a helyszíni bejárást követően elkezdik készíteni az első tervvázlatokat, melyek alapján a Megbízó Képviselő-testülete döntést hoz, és a kiválasztott vázlat alapján folyik tovább a tervezés.
2018. január - február
A tervezők elkészítették a vázlatterveket, melyeket bemutattak a döntéshozóknak.
A projekt megvalósítási helyszíne módosul, az eredetileg új építésű oktatóközpont helyett a részben az Önkormányzat tulajdonában lévő Napórás pince vonatkozásában indul meg a tervezés. Az ehhez szükséges hozzájárulások a tulajdonosoktól rendelkezésre állnak.
A Fogadóközpont és a vizesblokk vázlatterve véglegesítésre kerül, megkezdődik az engedélyezési tervek készítése
2018. március
Megkezdtük a projekthez kapcsolódó marketing stratégia elkészítését. Az első egyeztetések után a bevont szakértő és közreműködő partnerei felmérik az adottságokat, lehetőségeket, és a fejlesztéshez illeszkedő stratégia készül
2018. április - szeptember
Folyamatosan zajlik a tervek készítése, egyeztetése Megrendelővel, hatóságokkal.
A marketing stratégia elkészül.
2018. szeptember – november
Az engedélyezési eljárások sikerrel zárulnak, a kiviteli tervek készítése is a végéhez közeledik.
2019. január – 2020. február
A kiviteli tervek átvételét követően megkezdődött a piaci árak meghatározása, indikatív ajánlatok beszerzése, mely az időközben az építőiparban bekövetkezett jelentős növekedés miatt a projekt átgondolását tette szükségessé.
A rendelkezésre álló forrás, valamint az elkészült tervek egyértelműen ellentmondásban állnak egymással, ezért – a Támogatóval történt egyeztetések alapján – a projekt műszaki tartalmát, megvalósítási helyszíneit módosítottuk, és 3 helyszínre vontuk össze a projekt elemeit: az oktatóközpont funkciónak a Somló kapuja ad helyet.
A Támogatási szerződés módosítási kérelmet 2019. 12 hónapban benyújtottuk.
 
2020. február – július
A Támogató részére benyújtott módosítási kérelem alapján közbeszerzési eljárást folytattunk le a 3 helyszínen történő beruházásra. Az eljárások eredményesek voltak, mely alapján 2020. június 30-án feltételes vállalkozási szerződést kötöttünk a nyertes Bau-Fal Kft-vel az egyes részfeladatokra:
- I. részfeladat: Somló kapuja és környezete: nettó 196 568 144 Ft + ÁFA, bruttó 249 641 543 Ft
- II. részfeladat: Vizesblokk és környezete – nettó 31 347 945 Ft + ÁFA, bruttó 39 811 890 Ft
- III. részfeladat: Taposókút: nettó 1 720 628 Ft + ÁFA, bruttó 2 185 198 Ft
(a beruházás építési tételei nem tartalmazzák minden helyszínen az utcabútorokat, játszóeszközöket, ezeket Somlóvásárhely Község Önkormányzata külön eszközbeszerzési eljárásokban fogja beszerezni).
 
A Támogató a műszaki tartalom és helyszín módosítására vonatkozó Támogatási Szerződés módosítási kérelmünket 2020.07. 16. napon jóváhagyta, így a feltételes vállalkozási szerződések hatályba léptek, a munkaterületek átadásra kerültek.
Továbbá, a Támogató a közbeszerzési eljárás szabályosságát is kimondta, ezzel a forrás felhasználása is biztosítottá válik.
 
2020. júliustól
A kivitelezés minden helyszínen régészeti szakfelügyeleti feltárással megkezdődik.
A vállalkozási szerződések alapján Somlóvásárhely Község Önkormányzata a 17/2017. (II. 1.) Korm. rendeletben foglalt lehetőség alapján többlet támogatási kérelemmel fordult a Magyar Államkincstáron keresztül az Irányító Hatósághoz, 40 291 078 Ft többlet támogatás igénylése céljából.
 
2020. szeptember - december
Szeptember 3-án ünnepélyes alapkőletétel történt, a fogadóépületnél zökkenőmentesen zajlanak a munkák. Egyéb helyszíneken Vállalkozó későbbi munkavégzést ütemezett.
Decemberre a fogadóközpont készültsége elérte a 35% készültséget, a gépészeti, villamos szerelési munkák folyamatban vannak.
Az év végére – köszönhetően a kedvező időjárásnak – a vizesblokk munkái is megindultak.
2021. január – április
A kivitelezés folyamatosan zajlik, a fogadóközpont belső burkolásai készülnek. Megkezdődött a kültéri elemek kivitelezése (parkolók, sétautak), továbbá a kültéri foglalkoztató műhelymunkái is folyamatban vannak.
A Margit kápolna melletti vizesblokk is tető alá került, hamarosan megkezdődik a faragott kő külső burkolat készítése.
Április végére a kivitelezés összesített készültsége (3 helyszín vonatkozásában) meghaladták az 50% pénzügyi előrehaladást.
 
2021. május – július
A Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján az Irányító hatóság a többlet támogatási kérelmünket jóváhagyta, így a támogatási szerződés ismételt módosításával az elnyert 299 000 000 Ft támogatási összeg 339 291 078 Ft összegre módosult.
A Vállalkozó a megvalósítást minden helyszínen az időjárás, ütemterv ismeretében folyamatosan végezte. Az egyeztetések, bejárások, műszaki ellenőri és tervezői egyeztetések eredményeképpen határidőre megvalósultak a beruházások a terveknek megfelelően: a műszaki átadás-átvételi eljárásokat 2021. júliusban lezártuk, így a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött vállalkozási szerződések teljesültek.
2021. augusztus – 2021. december
Megrendelő az elkészült létesítmények vonatkozásában megkezdte a használathoz szükséges engedélyek beszerzésének előkészítését.
Megkezdődött továbbá a projekt eszközbeszerzési részének, valamint marketing tevékenységének végrehajtása.
- egyedi gyártású bútorok beszerzése
- játszóeszközök, utcabútorok beszerzése
- Fogadóközpont berendezések
 
2022. január – május
Az eszközbeszerzések, marketing tevékenység folyamatosan zajlik, azonban támogatási szerződés módosítást szükséges kezdeményezni, így a projekt zárása várhatóan 2022. év végével esedékes.
A marketing tevékenység zajlik, elkészült a www.somlokapuja.hu oldal turisztikai tartalma, készülnek a kiadványok, valamint a záró rendezvény is előkészület alatt.
Az épületek és környezetük használata megkezdődik, a párhuzamosan zajló megyei identitási projekt több éven át tartó rendezvénysorozatával növeli a helyi lakosok kötődését, valamint ezzel együtt a Somló népszerűségét is javítja.

2022. június - 2023. október:

A projekt utolsó időszakában a marketing tevékenység zajlott, ennek
keretében elkészültek a Somló népszerűsítését szolgáló kiadványok
(térkép, imázskiadvány), a honlap tartalmi feltöltése is megvalósult.
2022. októberben megtartottuk a marketinget záró, egyben a
fogadóközpontot nyitó ünnepséget.

Az épületek működtetéséhez szükséges eszközök beszerzése is ezen
időszak alatt történt: minden olyan eszközt megvásároltunk, melyek
segíteni tudnak abban, hogy a létesítmények a tervezett funkciójukat
maximálisan el tudják látni: utcai és beltéri bútorok, játszóeszközök,
konyhai berendezések, és sok egyéb, kapcsolódó termék.

2023. október: A projekt zárására került sor.


 
Kapcsolat, észrevételek
 
Kedvezményezett:
Somlóvásárhely Község Önkormányzata
www.somlovasarhely.hu
8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1.
Képviseli: Marton Zsolt polgármester
 
A projekt menedzsment szervezetét Somlóvásárhelyi Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja, külső szakértők bevonásával.
Amennyiben további információkra kíváncsi, vagy a projekttel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat kívánja velünk megosztani, azokat köszönettel vesszük. Kérjük, ezeket az alábbi e-mail címre küldjék el:
somloprojekt@gmail.com
 
Tájékoztatjuk az olvasót, hogy a projekt dokumentáció nyilvános, előzetes egyeztetés alapján a Somlóvásárhelyi Közös Önkormányzati Hivatalban részletes tájékoztatást nyújtunk.


Sajtóközlemény 

GALÉRIA
https://drive.google.com/drive...